I det stora hela är svenskar väldigt förtjusta i både lagsporter och enmanssporter. När det gäller lagsporter, är svenska spelare riktigt duktiga och i många sporter är de svenska lagen världsledande. De svenska landslagen i exempelvis ishockey, fotboll och bandy placerar sig ofta högt i olika mästerskap och det är inte alls ovanligt att svenska spelare rekryteras till internationella ligor. Lagsporter handlar generellt om att tillsammans med sina lagkamrater få in bollen eller pucken i motståndarens mål, samtidigt som man aktivt ska hindra motståndarna från att göra detsamma.

Handboll

Handboll är en folkkär lagsport som spelas inomhus. Två lag, bestående av sex utespelare och en målvakt, möts och kämpar om att få in bollen i motståndarens mål. En match är 2 x 30 minuter lång. Handboll ser ut att bara bli mer och mer omtyckt, åtminstone om det nya publikrekordet vid årets VM är något att gå efter. Årets världsmästerskap hade nästan tvåhundratusen fler åskådare än det förra. Internationellt representeras Sverige av både ett damlandslag och ett herrlandslag.

Publiksporten fotboll

Fotboll brukar klassas som världens största sport, både när det gäller deltagare och åskådare. De flesta har någon gång provat att spela fotboll och en stor del av världens befolkning ägnar sig regelbundet åt sporten på någon nivå. Fotboll spelas över precis hela världen, på alla kontinenter, och väldigt många av världens länder spelar i både internationella och nationella ligor.

Spelet spelas på en stor gräsplan och de båda lagen består av tio utespelare och en målvakt. Spelet går ut på att, utan att röra bollen med händerna, få in den i motståndarens mål. Det finns gott om duktiga svenska spelare och de är ofta väldigt eftertraktade i de framgångsrika fotbollsklubbarna runt om i världen.

Svensk innebandy

Precis som man hör på namnet, så spelas innebandy inomhus. En innebandymatch har tre perioder om tjugo minuter och vardera lag har en målvakt och fem utespelare. Med hjälp av klubbor ska en plastboll kontrolleras och, precis som med andra lagsporter, hamna i motståndarens mål.

På sjuttio- och åttiotalen växte innebandyn mycket i popularitet. Sporten gick från att spelas på fritidsgårdar och skolor till att bli en nationellt erkänd sport. Flera klubbar bildades och i början av åttiotalet skapades Sveriges Innebandyförbund. När innebandy antogs till Riksidrottsförbundet, i mitten av åttiotalet, så var antalet klubbar uppe i 165 stycken. Idag har svensk innebandy över niohundra föreningar och närmare hundratjugotusen spelare. Internationellt är Sverige världsledande inom innebandy och har flest VM-guld.

Bandy på is

Till skillnad från innebandy så spelas bandy utomhus – på is dessutom. Bandy har likheter med både ishockey, innebandy och fotboll. Elva spelare (tio ute och en målvakt) iklädda skridskor och skyddsutrustning ska med hjälp av klubbor få in en liten boll i motståndarens mål.

Bandy spelas främst i de nordliga delarna av världen, som norra Europa, Ryssland och Nordamerika, men nationella bandyförbund finns även i sydligare länder som Argentina, Indien och Serbien. I Sverige har bandy spelats i organiserad form sedan början av nittonhundratalet. Sverige har landslag för både damer och herrar.