Bland de tio största sporterna i Sverige är enmanssporter och lagsporter ganska jämnt fördelade. Det är tydligt att den genomsnittliga svensken är duktig på att träna, spela och tävla och att titta på när andra gör det. Det är helt enkelt mycket populärt med idrott i alla former.

Tennis

Tennis är en racketsport som uppfanns i England i slutet av artonhundratalet. Tennis spelas en mot en eller två mot två på en rektangulär bana med en mittavskiljare i form av ett lågt nät. Man kan spela inomhus eller utomhus och planen kan bestå av gräs, grus, asfalt eller gummi- och akrylmaterial. Man skiljer på hårda och mjuka banor.

Varje spelare har ett racket som man använder för att slå tennisbollen fram och tillbaka över nätet till motståndarens sida. Bland världens bästa och mest kända tennisspelare finns många svenskar, bland annat Björn Borg, Mats Wilander och Catarina Lindkvist.

Golf

Även golf är en väldigt populär sport, både i Sverige och i resten av världen. Enligt Svenska Golfförbundet har vi ca 450 golfklubbar och över fyrahundratusen aktiva spelare i Sverige.

Golf spelas på en golfbana av gräs eller konstgräs med nio eller arton hål. Spelet går ut på att man med hjälp av olika klubbor ska slå ner bollen i hålet. Spelreglerna har alldeles nyligen fått sig en modernisering och sedan 1 januari 2019 gäller nya regler. Bland annat får man numera putta med flaggstången i hål och laga märken på green. De klubbor man använder vid olika typer av slag i golf delas in i tre olika kategorier; träklubbor, järnklubbor och putter.

Skidsport

I norden är vinter- och skidsporter populära av naturliga skäl. Grenar som backhoppning, längdåkning, skidskytte och utförsåkning är alla stora sporter där Sverige och övriga nordiska länder stolt kan visa upp många av världens bästa idrottare genom tiderna.

Precis som i andra sporter och samhället i övrigt, så pågår det ständigt förändringar och moderniseringar. I skidskytte, som är en kombination av skytte och längdskidåkning och kanske den mest spännande av alla skidsporter, har man nu utökat VM-programmet med en ny tävlingsgren, singel mixstafett, där en dam och en herre från varje land tävlar i lag.

Längdskidåkning och framförallt Vasaloppet är ofta en riktig folksport. De olika varianterna av Vasaloppet som arrangeras årligen, brukar ha runt hundratusen anmälda deltagare, medan resten av svenska folket noga följer tävlingen.

Friidrott

Friidrott i Sverige är stort. I hela landet finns det runt ettusen friidrottsföreningar och cirka sexhundratusen medlemmar. Flera olika grenar inom hopp, kast och löpning ingår i samlingsbegreppet friidrott. Precis som både ishockey, fotboll och längdskidåkning, är friidrott lite av en folkfest. Alla verkar intresserade av att både delta i sporten och att vara åskådare och heja på sin favorit.

Löpning delas upp i olika distanser och häck- och hinderlöpning. Hoppgrenarna är tresteg, längdhopp, stavhopp och höjdhopp, medan kastgrenarna består av spjutkastning, slägga, diskus och kulstötning. Friidrott är kärnan i de olympiska spelen. Sverige har många duktiga elitidrottare i världsklass, bland annat Emma Green, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm och Patrik Sjöberg.