För de flesta sporter som utövas i större skala anordnas det seriespel och enskilda tävlingar, både nationellt och internationellt. Dessa tävlingar engagerar inte bara idrottsutövare och tränare, utan också funktionärer, anhöriga och både sport- och bettingintresserade åskådare.

För att få tävla behöver man generellt ha en spelarlicens eller tävlingslicens, som betalas årligen till föreningen eller förbundet för respektive idrott. Utöver nationella och internationella mästerskap, arrangeras det naturligtvis lokala mästerskap av olika slag i alla sporter.

Seriespel i tennis

Tennis har tre olika varianter av seriespel i Sverige – Elitserien/divison 1, Tennisserierna och Regionsserierna. I Sverige hålls också årligen Swedish Open och Stockholm Open som en del av ATP och WTA turneringarna. De internationella Grand Slam-mästerskapen Australian Open, US Open, Wimbledon och French Open är mycket populära ur spelar-, åskådar- och bettingperspektiv.

Att titta på en tennismatch kan vara väldigt underhållande och det underlättar om man känner till några av reglerna. I en tennismatch ska spelarna (en mot en eller två mot två) med hjälp av ett racket slå en tennisboll över nätet till motståndarens sida i hopp om att denne misslyckas att slå tillbaka bollen. Bollarna som motståndaren tappar räknas sedan som poäng.

När man har vunnit minst fyra bollar och leder med två bollar, har man vunnit ett game. När man har vunnit minst sex game och leder med två game, har man vunnit ett set. För att vinna matchen krävs det att man har vunnit flest av tre eller fem set, beroende på turneringens art.

Golf

Golf spelas på en bana med nio eller arton hål och är en intressant sport som kontinuerligt lockar både spelare och åskådare. En golfbana brukar vara mellan 100-600 meter lång. En bra spelare kan klara de längsta banorna med tre slag och ju färre slag, desto bättre. Gemensamt för alla golfbanor är att de innehåller en tee, varifrån man slår ut bollen, och en green, där koppen eller hålet är. Övriga banan kan variera mycket med olika längd, form och typer av hinder.

I Sverige finns en professionell golfturnering, Swedish Golf Tour, där landets främsta spelare deltar. Under säsongen 2018 bestod turneringen av tjugosju tävlingar och 8,4 miljoner delades ut i prispengar. Internationellt finns det flera kända golfturneringar och de fyra största av dem kallas för The Majors. Damernas majorstävlingar består av Kraft Nabisco Championship, US Women’s Open, LPGA Championship och Women’s British Open. Herrarnas motsvarighet är Masters Tournament, US Open, British Open och PGA Championship.

Skidsport och friidrott

De stora tävlingar som ofta förknippas med både friidrott och skidsport är så klart sommar- och vinter-OS. Utöver OS finns också världsmästerskap och kontinentala mästerskap (EM). Deltagarna tävlar individuellt och det finns kvalgränser som man måste uppnå för att få delta. Antalet deltagare i varje gren från varje land är också begränsat.

Andra populära tävlingar i friidrott är den årliga Diamond League och den klassiska Finnkampen, som är en tävling mellan friidrottare från Sverige och Finland. I skidsport är tävlingar och serier lite mer utbredda eftersom de olika grenarna inte alltid klumpas ihop på samma sätt som friidrottsgrenar. Ett par som är värda att nämnas är Vasaloppet och Riksgränsens tävling Scandinavian Big Mountain Championships.