Förmodligen finns det få personer som har undgått det enorma engagemang som de stora fotbolls- och ishockeyligorna har orsakat bland världens sport- och bettingintresserade.

Seriespel och turneringar inom lagsport finns på både amatör- och elitnivå, nationellt och internationellt. De inhemska, lågt rankade serierna får av naturliga skäl inte lika mycket uppmärksamhet som de internationellt kända.

Medan den genomsnittlige sportanhängaren kanske inte har full koll på de olika ländernas nationella ishockeyligor, så är de flesta fullt medvetna om landslagen och hur det brukar gå i världsmästerskap och de olympiska spelen. NHL känner de flesta till. Det är den nordamerikanska klubbligan som är världens högst rankade ishockeyliga.

Fotboll i världen

Som världens populäraste sport har fotbollen haft det lite enklare än ishockey när det kommer till att nästla in sig hos allmänheten. De flesta har hört talas om engelska Premier League, spanska La Liga och tyska Bundesliga. De som är genuint fotbollsintresserade håller inte bara koll på de nationella seriespelen, utan ofta följs också de olika ländernas egna serier.

Då de flesta länder är medlemmar i FIFA, fotbollens världsorganisation, är reglerna i fotboll i stort sett desamma över hela världen, även om variationer kan förekomma. Vid internationella matcher används FIFAs regler, så att ingen riskerar att missförstå vad som gäller.

Det finns regelverk för hur planen ska se ut och hur stor den ska vara, hur man får bete sig på planen och vad som händer vid regelbrott.

Fotboll i Sverige

Den högsta divisionen inom svensk fotboll är Allsvenskan. I serien spelar sexton lag och alla lag möter alla två gånger innan de svenska mästarna koras. Den näst högsta serien heter Superettan och fungerar likadant som Allsvenskan. De sexton klubbarna möts två gånger vid en hemmamatch och en bortamatch. De två bästa lagen flyttas sedan upp till Allsvenskan, varifrån de två sämsta lagen flyttar ner till Superettan.

Innebandyturneringar

Innebandy är mest utbredd i de nordiska länderna, Kanada, Tjeckien och Schweiz, men spelas även i andra länder. Sjuttiotvå länder är medlemmar i International Floorball Federation (IFF).

Världsmästerskap i innebandy anordnas av IFF och spelas vartannat år. De första världsmästerskapen spelades 1996 och Sverige har sedan dess dominerat medaljligan med åtta guld och fyra silver.

Europacupen i innebandy (EuroFloorball Cup) är en turnering för lägre rankade lag från europeiska länders nationella innebandyserier. Den spelas årligen och likt andra internationella tävlingar, har svenska lag vunnit flest gånger.

Svenska Superligan (tidigare Elitserien i innebandy) är den högsta serien för innebandy i Sverige för både damer och herrar.

Bandy

Bandy är en blandning av ishockey och fotboll. Det spelas på is med liknande utrustning som ishockeyspelare använder, men regelverket liknar mer fotboll.

Precis som i fotboll, använder bandydomaren olika kort för att markera straff för regelbrott. Vitt kort används för att meddela otillåtna företeelser och resulterar i fem minuters utvisning. Blått kort meddelar regelbrott och ger tio minuters utvisning. Rött kort ger utvisning för resten av matchen och kan också innebära avstängning från framtida matcher. Gult kort signalerar att hela laget har fått en varning.

Den högsta serien i bandy i Sverige är Elitserien och den näst högsta är Allsvenskan, som båda delas upp i dam- och herrversion.