Ishockey är en mycket omtyckt lagsport i både Sverige och de nordliga delarna av övriga världen. Ishockey spelas naturligtvis på is, vanligen inomhus i en ishall, och spelet går ut på att med hjälp av en klubba få in pucken i motståndarnas målbur. Man ska också hindra motståndaren från att göra mål.

Satsa pengar på ishockey

Att satsa pengar på sport är inte en ny företeelse. I takt med att teknologin utvecklas och intresset för betting ökar, så ökar också utbudet på det som går att spela på. De flesta bettingsidor på den svenska marknaden har odds på SHL och Hockeyallsvenskan. Numera går det också att satsa på nästan vad som helst. Allt från olika typer av sport till politik, TV-program och Melodifestivalen är möjligt att betta på.

Spelare, spelregler och utvisningar

Ett ishockeylag består normalt av 25-30 spelare, varav tjugo utespelare och två målvakter får vara med under matchen. Vanligtvis är det fem utespelare (två forwards, två backar och en center) och en målvakt på isen under spelet. Vid särskilda tillfällen kan målvakten bytas ut mot en sjätte utespelare. Spelarbyte kan ske vid spelpauser och under pågående spel.

Spelarna är utrustade med klubba, skridskor och övrig skyddsutrustning som täcker större delen av kroppen. En match består av tre perioder på tjugo minuter så kallad effektiv tid (det vill säga att tiden stoppas vid varje avblåsning). Om spelet slutar oavgjord förlängs speltiden med vanlig övertid eller sudden death.

Närkampsspelet är en viktig del av ishockey. Det är tillåtet att tackla, knuffa och dra och rycka i andra spelare, men det finns gränser för hur det får gå till. Tacklingar ska till exempel alltid ske axel mot axel, i annat fall är de farliga och den tacklande spelaren kan utvisas.

Några vanliga anledningar till att en spelare utvisas är att fälla en spelare med sin klubba (tripping), att hindra eller tackla en spelare som inte har pucken (interference) och att hålla fast en spelare (holding). En utvisning är vanligtvis två minuter lång och under den tiden spelar den utvisades lag i numerärt underläge (boxplay), medan motståndarlaget är i numerärt överläge (powerplay).

Serier

Ishockey är en populär sport i Europa, Nordamerika och de norra delarna av Asien. Sverige är ett av de länder där sporten är mycket utbredd och ses som en nationalsport. Det märks också i internationella mästerskap, som de olympiska spelen och världsmästerskapen, där det ofta går mycket bra för det svenska landslaget. Herrlandslaget har sammanlagt fyrtiosju VM-medaljer.

Svenska hockeyligan (SHL), som fram till sommaren 2013 hette Elitserien, är den högsta divisionen i Sverige. Under pågående säsong är det fjorton lag som har kvalificerat sig för spel i SHL. Grundserien pågår från september till mars och sedan spelas slutspelet.

Den näst högsta divisionen kallas Hockeyallsvenskan. Efter grundserien spelas kvalspelet till SHL. Det görs i fyra olika steg och i det avslutande direktkvalet avancerar vinnande lag till SHL och förlorande lag spelar i Hockeyallsvenskan.

Internationellt sett rankas den nordamerikanska klubbligan National Hockey League (NHL) högst i världen. Hit rekryteras ishockeyspelare från hela världen.