Bland sport- och spelintresserade är det mycket vanligt att vilja satsa pengar på sin favoritsport. Sportbetting är inte någon ny företeelse, även om det kan kännas så med alla nya spelsajter som dyker upp hela tiden och verkar sälja en ny form av spel. Folk har satsat pengar på sport i alla tider.

I Sverige är vi sedan länge vana vid spel som handlar om vadslagning angående olika sporthändelsers utgång. Exempel på sådana spel är Stryktipset, Måltipset och Oddset, som alla tillhandahålls av Svenska Spel. Numera finns det också en uppsjö av olika spelsajter med betting på olika sporter och andra sorters evenemang.

Sporter att spela på

Det flesta sporter kan hittas hos bettingsidor. Fotboll, ishockey och tennis är de vanligaste och finns i princip hos alla bettingsajter.

Utöver sport av olika slag, finns det bettingsidor som har odds på till exempel politik och val, TV-program, pokerhändelser och melodifestivalen. Det mesta verkar gå att spela på numera.

Var ska man spela?

Det kan vara svårt att veta vilket spelbolag och vilken bettingsida man ska välja, speciellt om man är nybörjare. Det finns så många spelsajter med olika utbud och olika villkor.

Att välja en sida med svensk licens ger en extra trygghet. De vanliga stora spelbolagen, som har funnits länge, kan vara bra att börja med men det är fortfarande viktigt att noggrant läsa igenom villkoren för respektive sida innan man väljer ställe. Bonusar, till exempel, brukar komma med omsättningskrav.

Livebetting

Livebetting betyder att man kan spela på en match medan det pågår. Det ger möjlighet till lite mer spänning att kunna betta på vem som gör nästa mål eller får nästa utvisning, än vadslagning om vilket lag som vinner hela matchen.

Odds, 1×2 och moneyline

Odds sätts av spelbolaget och är proportionen mellan insats och vinst. Man satsar på vinnande lag och vid vinst får man tillbaka enligt rådande odds.

En av de vanligaste spelformerna är 1×2, där 1 betyder hemmalag, x betyder oavgjort och 2 betyder bortalag. Man satsar på det alternativ som man tror på.

Moneyline är en variant av 1×2 där man inte kan spela på oavgjort, utan bara på vinnande lag. Blir det oavgjort får man pengarna tillbaka. Moneyline är vanligast vid spel på ishockey eller basket.

Bra tips

Oddsen skiljer sig ofta mellan olika spelbolag, så det kan vara smart att ha konton hos flera olika.

Att välja svenska bolag som är anpassade för den svenska marknaden och som ger svenskspråkig support är bra om man är ny inom sportbetting.

Man bör även hålla koll på sitt spelande, både för att undvika spelberoende och för att veta hur mycket pengar man lägger på spel. Spelbolagen brukar ha en tydlig historik där man kan se tidigare spel, men det kan vara bra att själv hålla “bokföring” på sitt spelande.

Det viktigaste är att man har roligt och att man känner till det man bettar på. Om man inte sedan tidigare har intresse och kunskap om ett lag eller en sport, så är det smartast att läsa på en del innan man börjar satsa pengar på sporten.